Na prośbę wszystkich zachwyconych ciastem upieczonym przez Ludwikę Walczak, które mogliśmy skosztować przy okazji kiermaszu klasy 2b, Ludwika udostępnia tajemnicza recepturę.
Ciasto "Krówka"
Produkty:
Wykonanie:
- biszkopt prostokątny upieczony wg dowolnego przepisu
- 2 puszki mleka kajmakowego 2 i 1/4 kostki masła
- 0,5 l śmietanki 36% 4 paczki "śmietan - fixu"
- 1 szklanka słonecznika łuskanego
- 4 łyżeczki cukru
- Rozpuścić na patelni 1/4 kostki masła z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami śmietany, wrzucić słonecznik, smażyc aż zbręązowieje, wystudzić i pokruszyć.
- Zrobić krem kajmakowy - zmiksować masło, następnie po łyżce dodawac kajmaku i dalej miksować.
- Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru i "śmietan - fixami".
- Rozciać biszkopt na trzy blaty. Przełożyć kremem kajmakowym. na wierzchu posmarować bitą śmietaną i posypać słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.
1 komentarzy:
DZIĘKUJEMY!
ciasto rewelka :)
Prześlij komentarz