16 grudnia 2012

Ciasto

Na prośbę wszystkich zachwyconych ciastem upieczonym przez Ludwikę Walczak, które mogliśmy skosztować przy okazji kiermaszu klasy 2b, Ludwika udostępnia tajemnicza recepturę.


Ciasto "Krówka"
Produkty:
  • biszkopt prostokątny upieczony wg dowolnego przepisu 
  • 2 puszki mleka kajmakowego 2 i 1/4 kostki masła 
  • 0,5 l śmietanki 36% 4 paczki "śmietan - fixu" 
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego 
  • 4 łyżeczki cukru 
Wykonanie:
  1. Rozpuścić na patelni 1/4 kostki masła z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami śmietany, wrzucić słonecznik, smażyc aż zbręązowieje, wystudzić i pokruszyć. 
  2. Zrobić krem kajmakowy - zmiksować masło, następnie po łyżce dodawac kajmaku i dalej miksować. 
  3. Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru i "śmietan - fixami". 
  4. Rozciać biszkopt na trzy blaty. Przełożyć kremem kajmakowym. na wierzchu posmarować bitą śmietaną i posypać słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

1 komentarzy:

BrokenGirl pisze...

DZIĘKUJEMY!
ciasto rewelka :)